7705 pagina’s klimaatrapporten veranderd in confetti

  • Door VVMA
  • 25 juli 2024
  • 0
  • 175 Views

Ter afsluiting van zijn performance There’s an elephant in the room (the lack of sense of necessity) ruimde kunstenaar Johannes-Harm Hovinga de papierresten op die waren overgebleven nadat hij 7705 pagina’s IPCC-rapporten in confetti had veranderd. Gedurende drie weken hanteerde hij stoïcijns en in stilte de perforator om het gebrek aan aandacht voor deze rapporten over klimaatverandering te symboliseren.

Ook het opruimen gebeurde in stilte, maar na afloop was er – eindelijk – voldoende gelegenheid om hem te spreken over zijn werk. Johannes-Harm vertelde dat hij de hele rapporten heeft gelezen; dat kostte hem drie weken. Maar de melding in de media over de verschijning van de rapporten werd volledig overschaduwd door ander nieuws. “Ik dacht: dit kan niet waar wezen. Het kennelijk belangrijkste nieuws was toen of de carnaval al dan niet kon doorgaan, in verband met corona. Daarom besloot ik om actie te ondernemen, om die rapporten alsnog onder de aandacht te brengen.”

Blinde vlekken

Bij een eerdere, soortgelijke performance in Egypte in november 2022 zei Johannes-Harm: “Kunst gaat over reflectie en onze perceptie van tijd en ruimte, omlijst door onze gedachten. Kunst is een manier om zelfreflectie te stimuleren, om ons perspectief op tijd en ruimte open te stellen. Daarom gaat deze performance niet alleen over wat de toeschouwer uit mijn werk haalt, maar ook over wat we samen kunnen creëren. We kijken naar onze blinde vlekken, de machtsstructuren, de patriarchale structuren in onze samenleving.”

The Guardian beschreef destijds het zesde beoordelingsrapport van het IPCC-rapport als “de meest uitgesproken waarschuwing tot nu toe” voor grote onvermijdelijke en onomkeerbare klimaatveranderingen.

Foto’s: Ineke de Vries

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *