Nieuwe tentoonstelling vanaf 3 juni in Museum Arnhem
Met de tentoonstelling Tussen grenzen biedt Museum Arnhem verschillende perspectieven op hedendaagse migratie. Het museum nodigt bezoekers uit om zich te verdiepen in persoonlijke verhalen over migratie. Dit zijn verhalen van beeldend kunstenaars, ontwerpers én het publiek zelf. Hierbij staat de ervaring van migratie, herkenning en inleving centraal. Tussen grenzen is van 3 juni tot en met 22 oktober 2023 te zien.
Migratie en mode
Het eerste deel van Tussen grenzen opent op 3 juni. Hierin wordt lichaamsgerelateerd ontwerp, zoals mode en sieraden, getoond van 19 in Nederland wonende ontwerpers met een migratieachtergrond. Migratie is al langer een actueel onderwerp in de modewereld, vooral bij jonge makers zoals Armia Yousefi, Lisa Konno en Denzel Veerkamp. Ook in de sieradenbranche neemt de interesse voor dit thema toe. Dat wordt zichtbaar in het werk van ontwerpers als Luisa Kuschel, Kalkidan Hoex en de aan ArtEZ afgestudeerde Fleuri la Belle. In de tentoonstelling staan de persoonlijke verhalen van de makers en hun ervaringen als ontwerpers in Nederland centraal. Zeven van hen maakten speciaal voor Tussen grenzen nieuw werk. Bovendien wordt door filmmaker Elisabetta Agyeiwaa een documentaire gemaakt, waarin negen deelnemende ontwerpers aan het woord komen.
De maand juni is in Arnhem modemaand. In Arnhem werken diverse partners (State of Fashion, ArtEZ, Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA), Rijn IJssel en Museum Arnhem) samen op het gebied van mode. Museum Arnhem en FDFA hebben de handen ineengeslagen om tot de keuze te komen van acht makers, die verbonden zijn aan de stad Arnhem. Hun werk wordt in Tussen grenzen getoond.
Beeldende kunst
In het tweede deel van Tussen grenzen laten ook (inter)nationale kunstenaars verhalen over migratie zien. Er worden bijzondere werken uit eigen collectie getoond, die al lang niet meer te bewonderen zijn geweest voor publiek, van onder meer Roshini Kempadoo en Berni Searle. Daarnaast zijn internationale bruiklenen te zien van onder anderen Heba Y. Amin, Reena Saini Kallat en Paulo Nazareth. Dit deel van de tentoonstelling opent op 15 juli.
De stem van Arnhem
Migratie is zowel landelijk als in Arnhem een belangrijk onderwerp. Een derde van de Arnhemse bevolking heeft een migratieachtergrond. De stad maakt zich sterk voor draagvlak bij de Arnhemse bevolking, vooral vanuit het oogpunt van medemenselijkheid. Dit maakt een tentoonstelling over
In Tussen grenzen komt daarom ook de Arnhemmer aan het woord. Arnhemse partners waaronder Presikhaaf University, Newbees en Stichting JAM (Jonge Arnhemse Moeders) zijn gekoppeld aan zes kunstenaars: Tintin Wulia, Mirthe Dokter, Susanne Khalil Yusef, Yuchen Li, Sidney Monkau en Domenique Himmelsbach de Vries. De kunstenaars delen samen met de Arnhemse communities persoonlijke verhalen over migratie. De resultaten van deze samenwerkingen zijn vanaf 15 juli te zien. migratie ook voor de stad relevant.
Deelnemende kunstenaars
Abdulrazaq Awofeso, Ala’ Albaba, Armia Yousefi, Atousa Bandeh Ghiasabadi, Avantia Damberg, Berni Searle, Branko Popovic, Chequita Nahar, Daniela Ortiz, David Paulus, Denzel Veerkamp, Desiree Dolron, Domenique Himmelsbach de Vries, Fleuri la Belle, Fransje Killaars, GARCIA BELLO, Heba Y. Amin, Judith Westerveld, Kalkidan Hoex, Karim Adduchi, Laura Samsom-Rous, Lida Abdul, Lisa Konno, Loïs Brandsen, Luisa Kuschel, Marc Bijl, Marcos Kueh, Maja Simišić, Mehdi Mashayekhi, Meschac Gaba, Mirthe Dokter, Murat Akbas, Oussama Tabti, Paulo Nazareth, Raafat Ballan, Reena Saini Kallat, Roshini Kempadoo, Sara Blokland, Sawangwongse Yawnghwe, Serge Alain Nitegeka, Susanne Khalil Yusef, Tintin Wulia, Tjong Ang, Umut Yasat, Wallen Mapondera, Xhosa, Yinka Buutfeld, Yuchen Li, Zyanya Keizer.