Hans Baluschek: sociaal realisme

  • Door VVMA
  • 10 mei 2023
  • 0
  • 597 Views

Precies 153 jaar geleden, op 10 april 1870, werd Hans Baluschek  (1870 … 1935) geboren. Zijn leven speelde zich af in Berlijn. In deze grote stad was hij kunstenaar en keek hij kritisch naar de enorme ongelijkheid van zijn tijd. Baluschek onderscheidde zich door zijn sociaal realisme: arbeiders, armoede en klassenverschillen waren de belangrijkste onderwerpen van zijn werk. Ook zette hij zich in als kunstdocent, onder andere voor de arbeidersklasse. Samen met enkele collega’s richtte hij bovendien de ‘Berliner Secession’ op. Dit was een vereniging voor kunstenaars met een eigen stijl.

Nadat Hitler in Duitsland aan de macht kwam in 1933, trok Baluschek zich terug. Zijn portretten van de slachtoffers van het systeem pasten niet bij het nationaalsocialisme. Het grootste deel van zijn werken kwam uiteindelijk terecht in Berlijnse musea, zoals Stadtmuseum Berlin, waar hij altijd een geliefd kunstenaar is gebleven.

Je ontdekt zijn werk en dat van zijn leerling Carel Willink nog tot en met 25 juni in de tentoonstelling ‘Hans Baluschek & Carel Willink – Kunst voor het volk.

Of sluit aan bij een instaprondleiding of lezing over zijn werk en leven.

Bekijk het dagelijks leven in Berlijn in de jaren ’20 in de film Berlin: Symphonie der Großstadt

Hans Baluschek, Selbstbildnis (Berlin, 1918). Aquarellfarben, farbige Kreiden auf Karton unter Glas, gerahmt, 78,50 cm x 65,00 cm x 6,00 cm. Inv.-Nr.: VII 59/258 x. Sammlung Stiftung Stadtmuseum Berlin. Reproduktion: Gunter Lepkowski, Berlin.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *