Discussiepanel : Herinneringscultuur – hoe en wat herinneren we?

  • Door VVMA
  • 12 november 2023
  • 0
  • 532 Views

Hoe herinneren we? Maar ook: wat of wie herinneren we ons En wie juist niet? Hoe komt het bijvoorbeeld dat zwarte soldaten nooit te zien zijn op oorlogs- en bevrijdingsfoto’s? In het kader van de tentoonstelling Kunst in het Derde Rijk gaan we hierover met elkaar in gesprek in een discussiepanel op woensdag 6 maart.

Samen met erfgoedprofessionals en experts en studenten geschiedenispedagogiek van de HAN University of Applied Sciences Arnhem-Nijmegen en de Radboud Universiteit Nijmegen gaan we in discussie over de herinneringscultuur in Nederland. Het panel wordt mede samengesteld door Marc van Berkel, docent en hoogleraar bij beide onderwijsinstellingen.

Na afloop is het mogelijk om met elkaar na te praten in Café Pierre.

Over de panelleden

Bas Kortholt is werkzaam bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij maakte deel uit van de feedbackgroep van Kunst in het derde rijk.

Marc van Berkel is verantwoordelijk voor de educatie bij de International Holocaust Remembrance Alliance en is docent aan de Lerarenopleiding Geschiedenis aan de HAN.

The Black Archives is een archief gespecialiseerd in Zwart erfgoed uit Amsterdam.

Robert van der Laarse is hoogleraar erfgoed van de oorlog bij CLUE+, onderzoeksinstituut voor Cultuur, Cognitie, Geschiedenis en Erfgoed van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij onderzoeksdirecteur van de Amsterdam School for Heritage and Memory Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Historicus Erik Somers is verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. In 2014 promoveerde hij op het proefschrift ‘De oorlog in het museum. Herinnering en verbeelding.’ Hij is daarnaast werkzaam als adviseur voor tentoonstellingen.

Susana Puente Matos is een jonge onderzoeker die een proefschrift schrijft over kunstenaar Pyke Koch.

Praktische informatie

Wanneer? Woensdag 6 maart 2024 (tijdstip volgt binnenkort)
Waar? De Koepel, Museum Arnhem
Kosten? Deelname is gratis. Als je ook de tentoonstelling Kunst in het derde rijk  wilt bezoeken, dien je een entreeticket voor het museum te kopen.
Deelnemen? Je dient je voor deze activiteit van tevoren aan te melden via een mail naar info@museumarnhem.nl. Er is plek voor 25 personen, dus vol = vol.

beeld: Elk Eber, Die letzte Handgranate (De laatste handgranaat), 1936. Olieverf op doek, 104,5 x 81,3 cm. Collectie Deutsches Historisches Museum.