Nu gratis te zien: ‘Onze koloniale werkelijkheden’

  • Door VVMA
  • 29 oktober 2024
  • 0
  • 15 Views

In de expositie Onze koloniale werkelijkheden zijn negen Arnhemse nakomelingen van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders door fotograaf Milan Schellingerhout gefotografeerd op historische plekken in Arnhem, die een directe link hebben met het koloniale verleden. De verhalen van deze geportretteerden zijn opgetekend door onderzoeker en schrijver Sahar Noor. De tentoonstelling is van 29 oktober tot en met 8 december 2024 gratis te bezoeken in De Koepel van Museum Arnhem.

Verschillende plekken in Arnhem, zoals Park Sonsbeek, Kasteel Zypendaal, Landgoed Mariëndaal en de Bakkerstraat, zijn (mede) gebouwd met inkomsten uit het slavernijverleden. Bestuurders en andere Arnhemmers waren door de eeuwen heen – direct of indirect – betrokken bij het koloniale slavernijbeleid en hebben daarvan geprofiteerd. Deze erfenis is terug te vinden in Arnhemse stadsparken, landgoederen, straten en straatnamen, standbeelden en familiewapens, maar ook in de bewoners.

In de expositie Onze koloniale werkelijkheden ontmoet je negen van deze Arnhemmers, door Milan Schellingerhout gefotografeerd op plekken in Arnhem met een koloniaal verleden. In hun verhalen, opgetekend door Sahar Noor, staat centraal hoe zij betekenis geven aan het koloniale verleden, hoe het nog altijd leeft in het heden en zal blijven doorleven in de toekomst. Milan Schellingerhout en Sahar Noor nodigen bezoekers hiermee uit te reflecteren op onze koloniale erfenissen.

Milan Schellingerhout: “Ik wil met de tentoonstelling bijdragen aan meer begrip, acceptatie en bewustwording over dit vaak onderbelichte deel van onze geschiedenis. Het verhaal gaat verder dan de stad en raakt aan een gedeelde werkelijkheid die ons allemaal aangaat.”

Sahar Noor: “De expositie probeert het onzichtbare zichtbaar te maken. Er zit een verhaal achter deze plekken, dat wellicht minder prettig is om te horen, maar wel belangrijk is om je te realiseren. We moeten ons opnieuw kunnen verhouden tot al die plekken. Alleen zo kunnen we mensen aanzetten tot meer reflectie en begrip van hoe het koloniale verleden nog altijd impact heeft op het heden.”

Milan Schellingerhout en Sahar Noor

De Arnhemse Milan Schellingerhout is een documentairefotograaf die zich richt op sociale thema’s en maatschappelijke kwesties, lokaal en internationaal. Via zijn fotografie wil hij een stem en podium aan individuen of groepen geven. Door hun verhalen te vertellen, wil hij inzicht, bewustwording en begrip bevorderen. Daarnaast werkt hij als fotojournalist en freelance fotograaf.

Sahar Noor is gepromoveerd onderzoeker, schrijver en columnist. Ze heeft wetenschappelijke kennis over diverse thema’s waaronder diversiteit, racisme, discriminatie en inclusie. Daarnaast is ze actief als journalist en heeft ze de documentaire Kan je het zien?, over alledaags racisme, gemaakt.

Urmie Leming (foto: Milan Schellingerhout)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *