Lezing Friedl Dicker-Brandeis

  • Door VVMA
  • 8 oktober 2024
  • 0
  • 50 Views

In een korte lezing, met rondleiding vooraf, neemt conservator-in-opleiding Marlene Deutinger je mee in het leven en werk van kunstenaar Friedl Dicker-Brandeis – een van de kunstenaars van wie werk te zien is inRadicaal. Dicker-Brandeis werd geboren in 1898 en was een Oostenrijkse beeldend kunstenaar, binnenhuisarchitect, theaterontwerper en kunstdocent. Uit haar diverse oeuvre blijkt de vooruitstrevende tijdsgeest van de eerste helft van de twintigste eeuw.

Friedl Dicker-Brandeis, Das verhör (1934). Collectie Židovské Muzeum Praze.

Dicker-Brandeis (30 juli 1898, Wenen … 9 oktober 1944, Auschwitz-Birkenau) studeerde aan de nieuwe Bauhausschool in Duitsland en droeg met haar interieurontwerp bij aan de vernieuwende architectuur in Wenen. Daarnaast gaf ze met haar kunst kritisch commentaar op de opkomst van het nationaalsocialisme. Als activist, betrokken kunstenaar en joodse vrouw wordt Dicker-Brandeis in 1942 door de nationaalsocialisten naar het kamp Theresienstadt in Tsjechië gedeporteerd. Onder moeilijke omstandigheden geeft ze hier tekenles aan de kinderen in het kamp, tot ze twee jaar later naar Auschwitz wordt gebracht en vermoord.

Zie in Radicaal – Vrouwelijke kunstenaars en modernisme 1910-1950 hoe vrouwelijke kunstenaars de wereld van het modernisme hebben verrijkt en veranderd. De tentoonstelling viert vrouwelijke kunstenaars, die in de eerste helft van de twintigste eeuw grenzen hebben verlegd. Met werk van 60 vrouwelijke kunstenaars uit 20 landen, zoals Alice Neel, Charley Toorop, Elizabeth Catlett, Fahrelnissa Zeid, Gertrud Arndt, Katarzyna Kobro en Marthe Donas.

Marlene Deutinger

Marlene is conservator-in-opleiding bij Museum Arnhem. Voor de tentoonstelling Radicaal richtte ze de collectiezalen in. Haar interesse in het leven van Friedl Dicker-Brandeis ontstond toen ze de kunstenaar als thema voor haar profielwerkstuk koos. Sindsdien heeft Dicker-Brandeis een enorme herwaardering doorgemaakt met diverse publicaties en tentoonstellingen.

Praktische informatie

Wanneer? Zondag 17 november 2024, 14.00 … 15.30 uur
Waar? Studio, Museum Arnhem
Kosten? Gratis
Deelnemen? Aanmelden kan door een (gratis) ticket voor de lezing op 17 november te reserveren in de webshop.

Friedl Dicker-Brandeis

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *