Herhalingen en patronen worden al eeuwenlang gebruikt in de kunst. Deze kuntenaars werden er wereldberoemd mee!
Vlakvullingen
De koning van de patronen is natuurlijk M.C. Escher. Als geen ander speelde hij het spel van herhaling tot op het wiskundige af. Regelmatige vlakvullingen noemde hij zijn tekeningen met dieren die precies in elkaar passen. Inspiratie voor deze werken waren de islamitische kunstwerken die hij in het Alhambra in de Spaanse stad Granada zag.
Patroonpret
Patronen te over in dit werk van Gustav Klimt! De takken van de bomen krullen op dezelfde manier en ook de kleding heeft zijn eigen patroon. Klimt was gek op dit soort decoratieve herhalingen, die hij afkeek van de Griekse, Byzantijnse en Egyptische kunst.
Vermenigvuldiging
Andy Warhol werd de pionier van de pop-art door bestaande beelden te vermenigvuldigen, zoals de soepblikken van Campbell’s, dollarbiljetten of bewerkte foto’s van beroemdheden.
Stippenteller
‘I think you get meaning through repetition’, aldus Damien Hirst (1965). We kennen hem onder andere van zijn provocerende werken als de diamanten schedel en de haai in de tank, maar ook zijn stippenschilderijen zijn onlosmakelijk met de kunstenaar verbonden. Hij maakte er meer dan 1000!
Oneindige herhaling
Wie ook van stippen houdt is Yayoi Kusama (1929), De ‘polkadotprinses’, zoals ze zichzelf noemt, doet werkelijk alles met stippen. Deze herhaling versterkt ze nog eens extra in haar infinity rooms, ruimtes met overal spiegels, waardoor de stippen tot in het oneindige worden herhaald.
Optische illusie
Een spiraal van streepjes, steeds kleiner en kleiner. Door de herhaling lijkt het alsof dit schilderij van de Britse kunstenaar Bridget Riley (1931) beweegt. Daarom wordt deze stroming ook wel op art genoemd.: optical art
Bron: Avro/Tros Kunst