Kauwgommeisje schoongepoetst

  • Door VVMA
  • 29 november 2021
  • 0
  • 940 Views

Voorjaar 2022 weer te beplakken in beeldentuin van Museum Arnhem

Foto: Ineke Kaagman poetst haar kauwgommeisje (foto: Eva Broekema)

Museum Arnhem maakt zich op voor de heropening in voorjaar 2022. Onderdeel van de vernieuwingsslag van het museum is de opnieuw ingerichte en straks gratis toegankelijke beeldentuin. Een aantal sculpturen die eerder in de groene buitenzaal van het museum stonden, keert terug. Daaronder is het bij publiek populaire Kauwgommeisje van kunstenaar Ineke Kaagman (1968). Afgelopen weekend borstelde zij haar beeldje schoon. Het Kauwgommeisje is klaar voor nieuwe stukjes roze kauwgom van bezoekers.

In 2008 maakt Ineke Kaagman in opdracht van Museum Arnhem een figuratief beeld waar bezoekers kauwgom op mogen plakken. Het verbeeldt een meisje met een jurkje aan en een masker op, vervaardigd in donkerbruin keramiek. De maten en houding van het werk zijn afgeleid van een kleuter. De kwetsbare houding in combinatie met het masker geven het beeld een eigen karakter. Kauwgom is een materiaal dat Kaagman al langer toepast in haar werk. Zo maakte zij ook diverse kauwgomtekeningen op muren.

Verantwoord plakken

Sinds de komst van de sculptuur in de tuin was voor sluiting van het museum bij de kassa kauwgom verkrijgbaar. Bezoekers werden uitgenodigd kauwgom op het beeld te plakken. Vanaf voorjaar 2022, als het museum heropent, kunnen bezoekers hun uitgekauwde stukken weer kwijt op het beeld. Museum Arnhem neemt in verband met corona passende maatregelen om verantwoord te kunnen plakken. De bijgeplakte stukken kauwgom, geven de sculptuur steeds een nieuw uiterlijk. Nieuwe stukken ogen roze en fris, oudere worden grijs en verkleuren door fijnstof. Juist die verandering van het werk vindt Kaagman spannend. Ze koos er dan ook voor niet alle kauwgom van het meisje te halen nu de heropening van het museum dichterbij komt.

Beeldentuin

Tijdens de vernieuwing van Museum Arnhem wordt naast het museumgebouw ook de beeldentuin grondig getransformeerd. De tuin wordt groter, opener en vrij toegankelijk tijdens openingstijden van het museum. Bekende werken als The Warrior van Henry Moore en Borstentros van Maria Roosen zijn straks weer te zien in de beeldentuin. De tuin biedt vanaf de stuwwal panoramisch uitzicht over de Rijn. Museum Arnhem wil met de tuin een fijne ontmoetingsplek zijn in Arnhem. Bezoekers kunnen picknicken in de tuin of een potje pingpongen op de kleurrijke pingpong tafel van kunstenaar Louis Cordero.

De nieuwe tentoonstellingsvleugel van Benthem Crouwel bevat bovendien een brede trap, die als stadsveranda en podium gebruikt kan worden en het museum met de tuin verbindt. De beeldentuin en de nieuwe groeninrichting en beplanting is naar ontwerp van landschapsarchitecten Karres en Brands.